Msf-kuntoutus

Msf-kuntoutuksen on kehittänyt akupunktion tohtori Reijo Mäkelä 1970-luvulla. Alusta alkaen hänen tyttärensä Anu Mäkelä on toiminut isänsä ”apulaisena” ja nykyään hänen työnsä jatkajana ja edelleenkehittäjänä. Hän on haluttu ja arvostettu luennoitsija kansainvälisissä akupunktio- ja laser-kongresseissa ympäri maailmaa.

Msf-kuntoutuksen kulmakivi on sähkö-laser-akupunktio, jota annetaan Reijo Mäkelän ideoimalla laitteella. Se antaa samasta ”kynästä” sekä matalataajuisia sähköimpulsseja että helium-neon-lasersäteen. Käytännössä se on osoittautunut ylivoimaiseksi vertailtaessa eri ärsytystapoja akupunktiossa. Laitteen etuna on se, että hoito on ehdottoman tarkkaa (luonnollisesti hoitajan taidoista riippuen), sillä akupunktiopisteen alhaisesta sähkönvastuksesta johtuen laite ilmoittaa, milloin kärki on täsmälleen pisteen kohdalla. Toinen etu on luonnollisesti se, että hoito soveltuu myös neulakammoisille, vaikka ei sähkökään kaikissa tapauksissa ole täysin kivutonta. Laitteella voidaan hoitaa helposti myös niitä pisteitä, joiden neulottaminen vaatii todellista ammattitaitoa.

Keväällä 2001 sain käyttööni uuden hoitolaitteen, mikä on ”parannettu painos” aikaisemmasta. Sen on rakentanut armenialainen lääketieteen tohtori Levon Gasparyan, joka myös antaa hoitoja yhdessä puolisonsa kanssa Helsingissä. Ks. www.emred.fi

Msf-kuntoutus soveltuu akupunktion monien vaikutustapojen vuoksi mitä useimpien vaivojen hoitoon. Seuraavassa tärkeimmät vaikutustavat:

1. KIVUNLIEVITYS (analgesia)

analgesiaTiettyjä pisteitä käsittelemällä voidaan nostaa kipua lievittävien endorfiinien ja enkefaliinien määrää elimistössä. Näin ollen hoito sopii hyvin mm. erilaisten lihas- ja nivelkipujen, fibromyalgia-kipujen ja migreenin sekä muiden päänsärkyjen hoitoon.
Uuteen laitteeseen voidaan kytkeä myös sähköä ja infrapunalaseria antava ”kynä”, jolla voidaan käsitellä ns. triggeripisteitä ja näin saada lihasjännityksiä laukeamaan. Myös laattamaisella ”clusterilla”, joka antaa puna- ja infrapunavaloa voidaan laukaista lihasjännityksiä sekä hoitaa tulehduksia ja vähentää turvotusta. Se edistää myös luunmurtumien paranemista.

2. RAUHOITTAMINEN (sedaatio)

Akupunktion avulla aivojen beta- ja theta-aaltojen määrää voidaan vähentää ja tätä kautta sillä voidaan hoitaa unettomuutta, hermostuneisuutta jopa hysteriaa.

3. TASAPAINOTTAMINEN (homeostaasi)

Sympaattisen ja parasympaattisen hermoston sekä hormoneja tuottavien rauhasten toimintoja tasapainottomalla voidaan vaikuttaa mm.

  • sydämen toimintaan ja verenkiertoon ja näin ollen hoitaa mm. liian korkeaa tai matalaa verenpainetta ja sydämen rytmihäiriöitä
  • astmaan ja muihin keuhkosairauksiin hengitystoimintoja säätelemällä
  • ruoansulatukseen, mm. maha-, suolisto- ja maksavaivoihin
  • umpirauhasten toimintaan, esim. kilpirauhasen vajaa- tai liikatoimintaan, haiman toiminnan kautta diabetekseen ja sukurauhasten kautta mm. erilaisiin kuukautis- ja vaihdevuosivaivoihin.

4. VASTUSTUSKYVYN PARANTAMINEN (immuniteetti)

immuniteettiLisäämällä leukosyyttien, erityisesti neutrofiilien määrää akupunktiolla on laaja antibioottinen vaikutus bakteereja, sieniä ja viruksia vastaan eli se nostaa elimistön vastustus- ja puolustuskykyä tartuntatauteja ja tulehduksia vastaan.
Käytössäni on myös ”sinicluster”, jolla on todettu olevan voimakas pieneliöitä tuhoava vaikutus. Lisäksi se tehostaa lääkeaineiden, erityisesti antibioottien hyväksikäyttöä.

5. PSYYKKISIIN TEKIJÖIHIN VAIKUTTAMINEN

Akupunktiolla voidaan vaikuttaa suoraan aivojen verenkiertoon ja aineenvaihduntaan, esim. nostaa dopamiinin määrää aivoissa ja kiihdyttää aminohappoaineenvaihduntaa. Näin ollen hoidolla voidaan lievittää joitakin psyykkisiä vaivoja, lieviä kehityshäiriöitä ja parkinsonismia.

6. MOTORISEN PALAUTUMISEN EDISTÄMINEN

Tietynlainen sähköärsytys hidastaa vaurioituneen hermoradan ja sen hermottamien lihasten rappeutumista, nopeuttaa hermoradan uusiutumista ja kiihdyttää esim. halvaantuneen alueen motoneuronien toimintaa. Sähkö-laser-akupunktiolla onkin saatu hyviä tuloksia erilaisten halvausten, esim. kasvohalvauksen ja hemiplegian kuntoutuksessa varsinkin akuuteissa tapauksissa.

PedizonaEdellä mainittujen esimerkkitapausten lisäksi sähkö-laser-akupunktiolla voidaan hoitaa menestyksekkäästi monia muitakin sairauksia, kuten allergiaa ja reumaa. Hoidon onnistuminen riippuu siitä, kuinka hyvin vaivan taustalla olevat perussyyt saadaan selville. Msf-kuntoutuksessa käytetään koululääketieteen ja perinteisen kiinalaisen lääketieteen diagnoosimenetelmiä. Erittäin tärkeä osa tiedonhankintaa on tiettyjen akupunktiopisteiden sähköisen vastuksen mittaaminen. Varsinkin korvalehdestä, josta löytyvät akupunktiopisteet kaikille elimille ja kehonosille, saadaan helposti selville onko esimerkiksi jonkun rauhasen toiminta normaalia vai ei.

Hoitotulosten kannalta on merkittävää myös se, kuinka nopeasti oireiden alkamisesta hakeudutaan hoitoon. Akuuteissa tapauksissa saattaa jopa yksi hoitokerta antaa merkittävän avun. Krooniset tapaukset vaativat yleensä sitä enemmän hoitoa mitä pidempiaikaisesta vaivasta on kyse. Normaalisti olen noudattanut ”nyrkkisääntöä”, että mikäli kolmen hoitokerran jälkeen ei ole havaittavia muutoksia tilassa, ei hoitoa ole jatkettu.

Vaikka akupunktio onkin Msf-kuntoutuksen tärkein osa, pyritään terveyttä edistämään myös ravitsemuksellisilla seikoilla sekä lisäravinteilla ja luonnonlääkkeillä.

Antamani hoito kestää tunnin ja maksaa 50 euroa.